Ostvarite osmeh iz snova

transformišite svoje zube uz pomoć stručnog ortodontskog tretmana

Šta je Ortodoncija?

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog odnosa između gornje i donje vilice.

Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi da poboljša izgled svojih zuba, međutim, treba istaknuti kako pravilan odnos zuba i vilica nema samo estetsku važnost nego pozitivno utiče i na zdravlje celog stomatognatog sistema.

  • Prvi odlazak ortodontu savetujemo posle nicanja prvih stalnih zuba, između 6. i 7. godine detetovog zivota.
  • Ukoliko je terapija potrebna, roditelji će biti upoznati s optimalnim vremenom za početak iste kako dete ne bi predugo nosilo aparat.
  • Kod dece u doba mešovite denticije i u periodu rasta, najčešće se koriste mobilni ortodontski aparati.

U Sky Dental Conceptu vam nudimo:

  • Fiksne ortodontske aparate
  • Mobilne ortodontske aparate
  • Alignere

Fiksni ortodontski aparati

Kod odraslih, lečenje većine ortodontskih anomalija tretira se fiksnim ortodontskim aparatima. Ponekad kod teških skeletnih anomalija (progenija, asimetrija lica) nije dovoljna samo ortodontska terapija, nego je potrebna i ortognatska hirurgija kojom će se doći do zadovoljavajućih rezultata. U prvom dolasku potrebno je uraditi ortopan digitalni snimak svih zuba, zatim profilni telerendgen snimak i uzeti otiske u ordinaciji. Procedura je kratka, krajnje jednostavna i bezbolna. Na osnovu sva 3 parametra doktor specijalista radi analizu .

Fiksni aparat sastoji se od bravica koje se lepe na zube i žica koje imaju aktivnu funkciju pomeranja zuba u željenom smeru. Prilikom postave aparata pacijenti dobijaju uputstva o održavanju higijene. Bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične. Žica je takođe sastavni deo fiksnog aparata koja aktivno deluje na pomeranje zuba.

U terapiji je naročito važna pacijentova saradnja kao i redovni dolasci na kontrole svakih 6-8 nedelja. Fiksni aparat postavlja se gotovo uvek i u gornjoj i donjoj vilici kako bi se postigli dobri odnosi između vilica i postigao se optimalni zagrizaj. Narocito je bitno da pre početka terapije svi zubi moraju biti sanirani, a higijena savršena.

Nekada pacijent ne želi da prolazi kroz dužu proceduru ispravljanja zuba već odmah želi da izbrusi zube i za 7 dana ispravi zagrižaj izradom keramičkih krunica. Postoje indikacije kada je to moguće i one kada to nije moguće. Izuzetno nepravilan položaj zuba, veliki razmaci između susednih zuba i visok pripoj desni na samim vratovima zuba dali bi estetski vrlo ograničene rezultate.

Zato se savetuje pre svega terapija fiksnim aparatima. Tek nakon završene terapije pacijent i stomatolog zajednički donose odluku da li je potrebno uključiti i protetiku. Neretko se dešava da terapijom fiksnim aparatima imamo odlicne rezultate da pacijent odustaje od brušenja svojih zuba.

Nakon završene ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobija retencionu napravu koja može biti: fiksna ili mobilna, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Mobilni ritejner može biti prozirna folija koja se nosi u prvih godinu dana svaku noć i što više sati u toku dana. Fiksni ritejner je žičano povezivanje zuba. Kada ne nosite Vaš mobilni ritejner, zubi se posle skidanja fiksnog aparata pomeraju narednih 12 meseci, jer periodontalna vlakna teže da vrate zub u prvobitni položaj dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizira i dok se zub ne navikne na novu silu.

Dobrobiti ortodontske terapije kod odraslih:

  • Lep osmeh koji će rezultirati samopouzdanjem kod pacijenta
  • Poboljšana mogućnost čišćenja i održavanja higijene čime se smanjuje mogućnost karijesa i gubitka zuba
  • Redukuje se mogućnost pojave drugih ortodontskih problema kao npr. nepravilno trošenje površine zuba, nepravilnosti u zglobu (što može dovesti do glavobolja i bolova u vratu)
  • Ispravlja loše navike kao što su npr. škripanje zubima

Mobilni ortodontski aparati

Ovakvi aparati namenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se.

Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator).

Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta.

Treba napomenuti da je kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparatić se nosi minimum 14h dnevno.

U aparatu postoji šraf koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na 7 i 10 dana.

Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, niti zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne reši u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži.

Aligneri

U poslednje vreme sve su popularniji tzv. aligneri, setovi prozirnih folija koje pacijenti menjaju u odredjenim vremenskim intervalima.

Svaka folija napravi određeno pomeranje za koje je dizajnirana preciznom kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom.

Glavna prednost alignera leži u njihovoj nevidljivosti i eleganciji nošenja. Tu nema ni bravica, ni žice ni gumica nego pacijent dobija 10 do 20 folija, koje menja svake dve nedelje.

Nosi ih stalno, osim kad jede i pije, a ispravljanje traje 9 do 15 meseci – što je dvostruko kraće nego s fiksnim aparatima.

Ipak, terapijske mogućnosti ovih sistema su vrlo ograničene i primenjive su samo u određenim, jednostavnijim slučajevima.

Specijalna ponuda

Saglasan sam da me Sky Dental Concept kontaktira preko Viber ili Whatsapp sa specijalnom ponudom