Zubne restauracije prirodnog izgleda

poboljšavamo vaš osmeh metalokeramičkim krunicama

Ukoliko imate funckionalni ili estetski problem poput:

  • Pukao vam je zub
  • Zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
  • Zub je oslabljen karijesima
  • Ne sviđa vam se oblik i boja vašeg zuba
  • Lečeni zubi koji maju velika oštećenja
  • Nedostatak zuba

U ovakvim situacijama rešenja su keramičke krunice.

Keramička krunica (navlaka za zub) protetski je nadoknada koja se trajno fiksira na izbrušen zub ili zubni implantat. Cilj je da se izradi keramička krunica kojom se pacijentu vraca izgubljena funkcija zuba ili pak poboljsava njegovu estetiku.

Procedura izrade

  • Procedura izrade metalokeramičke krunice (ili navlake, kako se još zove) započinje neophodnim brušenjem zuba, kada se zub preoblikuje kako bi kasnije mogao da primi buduću krunicu.
  • U istoj poseti će Vam stomatolog uzeti otisak zuba, na osnovu kog će u zubotehničkoj laboratoriji biti izrađena krunica.
  • U narednoj poseti, krunica se cementira na brušeni zub i na taj način uspostavlja prirodni izgled zuba Metal-keramičke krunice, uz redovne preglede I oralnu higijenu, odličan su izbor kada je potrebno nadoknaditi ili sanirati zube kvalitetnim, ali i ekonomski prihvatljivim rešenjem.
  • Kako bi se smanjili troškovi velikih oralnih rehabilitacija mogu se koristiti u kombinaciji s bezmetalnim krunicama.

Metalokeramičke krunice

Metal keramička krunica sastoji se od metalne baze i keramike presvučene preko metala. Prve metal-keramičke krunice počele su se proizvoditi davne 1950. godine. Bolji su izbor za bočne zube iako se mogu koristiti i kod izrade prednjih zuba, ako nam to situacija dopušta.

Što to znači? To znači da boja susednih zuba nije prezahtevna u smislu modelacije i slojevanja zuba kako bi se mogla reprodukovati boja. Boja krunice mora biti identična boji na prirodnome zubu.

Pošto se keramika nalazi na metalnoj podlozi, metal blokira prolaznost svtelosti do same povrsine izbrušenog zuba. Zbog toga se teško imitira potpuno prirodna boja zuba.

Kod zahtevnijih estetskih zahvata preporučuje se izrada bezmetalnih keramičkih krunica. Baza metalokeramicke krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni deo nije vidljiv.

Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. Titan…) ili legure s osnovom čelika (npr. nikl ili hrom).

Glavna prednosti metal-keramičkih krunica jeste u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću.

Zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, vise se koriste u bocnoj regiji gde su prisutne jake žvačne sile.

To su cenovno najpristupačnije krunice, ali imaju najviše nedostataka, koji uključuju lošije estetske karakeristike ,pre svega zbog netransparentnosti metalne baze, mogućnost vidljivog tamnog ruba i eventualnu pojavu alergijske reakcije.

Metalokeramičke zubne navlake su se ranije izrađivale od metala koji je u sebi sadržao hrom, kobalt i nikl, pa su se ponekada javljale reakcije pacijenata na nikl. Savremene legure u sebi ne sadrže nikl kao gradivni sastojak, pa su i alergijske reakcije svedene na minimum i vrlo su retke.

Ono što može dati reakciju, peckanje u ustima ili neobičan metalan ukus je postojanje metalnih plombi i metalokeramičkih krunica u isto vreme što izaziva pojavu slabih galvanskih struja.

Alergijske reakcije, ako se jave u ustima se manifestuju kao stomatitis. Tipični znaci su crvenilo i otok, koji mogu da se jave na bilo kom delu usne duplje, usne, obrazi, jezik, desni.

Specijalna ponuda

Saglasan sam da me Sky Dental Concept kontaktira preko Viber ili Whatsapp sa specijalnom ponudom