Vratite svoj osmeh

Povratite zdravlje zuba i samopouzdanje uz zubne plombe

Male rupe u zubima postaju velike ukoliko se zub ne popravi

Karijes (truljenje) zuba uzrokuje gubitak tvrdog zubnog tkiva, a ukoliko napreduje do zubne pulpe (živca) i upalu. Zato je neophodno karijes odstraniti, a zub rekonstruisati u njegov prvobitni oblik, boju i dimenziju. Rekonstrukcija zuba je punjenje kaviteta (rupe) u zubu, koja zaostane nakon odstranjenja karijesa. Obzirom da se zub ispunjava, kažemo da se napravio ispun (poznatije ime za ispun je plomba). Estetski ispuni, poznatiji i kao bele ili kompozitne plombe, obnavljaju i oponašaju prirodan izgled zuba. Osim što nadoknađuju gubitak tvrdih zubnih tkiva, bele plombe mogu se upotrebljavati u estetske svrhe za promenu veličine, boje i oblika zuba.

Koje su prednosti kompozitnih ispuna (belih plombi)?

  • Približno odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zuba
  • Mikromehanički i hemijski se vezuju sa zubnom strukturom
  • U potpunosti očvrsnu unutar par sekundi
  • Mogu se koristiti na svim površinama zuba bez uticaja na estetiku
  • Eventualna osetljivost zuba je minimalna i kratka

Kompozitni ispuni se koriste kod

  • Sanacije karijesa

  • Fraktura krune zuba

  • Korekcije boje i oblika zuba

Kako se postavljaju kompozitni ispuni (bele plombe)?

Adhezivna tehnika postave kompozitnog ispuna zahteva određenu spretnost stomatologa, kao i saradnju pacijenta, koji za vreme postave ispuna mora biti miran i ne sme zatvarati usta.

Zub ne sme doći u dodir sa pljuvackom jer inače neće doći do dobrog vezivanja, što će bitno smanjiti vek trajanja ispuna. To je u pojedinim slučajevima otežano, narocito ako se radi o bočnim zubima.

Kompozitni materijali se izrađuju u nekoliko vrsta, zavisno od mesta na koji se postavljaju. Za bočne zube dolaze u više boja, podnijansi i pigmenata, kako bi se boja zuba u potpunosti rekonstruisala. Za bočne zube se izrađuju u tvrđim varijantama, zbog otpornosti na sile žvakanja.

Prilikom postave, materijal se nanosi u slojevima i svaki sloj se posebno stvrdnjava svetlom. Slojevi se postavljaju u različitim bojama jer i sam zub nije jednobojan. Pri zubnom mesu zub je žući, dalje je belji, da bi na vrhovima postao i ponešto proziran, zavisno od debljine zuba.

Neposredno nakon izrade ispuna moguće je prisustvo preosetljivosti zuba na nadrazaje, što je normalna reakcija, narocito ako je karijes zuba bio dubok. Osetljivost bi se trebala postepeno smanjivati u narednih nekoliko dana. Ako je izrada ispuna bila izvedena u lokalnoj anesteziji (naročito ako se radilo o mandibularnoj anesteziji) bolje je ne jesti do prestanka anestezije, kako ne bi povredili utrnuta meka tkiva (jezik, usne, obraz) za vreme žvakanja.

Doktoru se javiti ukoliko:

  • Ako se preosetljivost i bol zuba nakon izrade ispuna ne smiruje ili ako se pojačava
  • Ako nakon izrade osetite da Vam je ispun previsok u zagrizaju


Trajnost kompozitnih ispuna zavisice od Vaših životnih navika, zagrizaja, zdravstvenog stanja ostalih zuba i oralne higijene. Zube na kojima se nalaze ispuni treba održavati na isti način kao i prirodne zube, dakle svakodnevnom pravilnom oralnom higijenom. Neophodne su i redovne kontrole kod doktora stomatologije.

Materijali koje koristimo na klinici su visoko estetski kompozitni materijali koji se svrstavaju u najmodernije i najkvalitetnije kompozitne materijale, a to su 3M ESPE Filtek Ultimate®.

Kompozitne ispune izrađujemo na način da verno imitiraju prirodni zub modelovanjem svake kvržice i udubljenja koja prirodno postoje na bočnim zubima.

Posebnu pažnju posvećujemo ispunima u prednjem zubnom segmentu gde oblikom i bojom ispuna težimo potpunom ujednačavanju ispuna i zuba tako da prelaz bude gotovo nevidljiv.

Specijalna ponuda

Saglasan sam da me Sky Dental Concept kontaktira preko Viber ili Whatsapp sa specijalnom ponudom