Lepota osmeha sa fasetama

Estetsko oblikovanje osmeha uz fasete

Fasete/Viniri

Fasete su tanke obloge koje se mogu izraditi od kompozita i keramike, uključujući posebnu vrstu keramičkih faseta poznatih kao Luminiri. Ova inovativna rešenja omogućavaju vam da transformišete svoj osmeh bez potrebe za brušenjem prirodnih zuba.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete se mogu izraditi u jednoj poseti stomatologu. One su pogodne kada su potrebne fasete na malom broju zuba ili kao privremeno rešenje. Važno je napomenuti da kompozitne fasete imaju veću predispoziciju za prebojavanje, što zavisi od vašeg životnog stila, navika i oralne higijene.

Keramičke fasete

Keramičke (porcelanske) fasete su naša preporuka u većini slučajeva. Napredak i razvoj keramike omogućio je stomatološkoj struci da stvori novi osmeh sa izvanrednim estetskim karakteristikama.Keramičke fasete su tanke ljuspice koje prekrivaju spoljašnju površinu zuba, pružajući promene u boji, obliku ili položaju zuba. One su veoma tanke, omogućavajući prirodan prelaz svetlosti kao kroz gleđ zuba, što rezultira prirodnim izgledom. Zahvaljujući karakteristikama materijala, osmeh dobija neverovatno sjajan i blistav izgled.

Luminiri

Luminiri su tanke keramičke ljuspice koje se mogu postaviti bez dodatnog brušenja zuba. Brzo i bezbolno se postavljaju, a karakteriše ih visoka čvrstoća. Upotrebom luminira, mogu se efikasno prikriti postojeći nedostaci. Osnovna razlika između vinira i luminira je u materijalu od kojeg su izrađeni. Luminiri su izliveni od posebne vrste keramike koja ih čini izdržljivijim, a istovremeno i tanjim od klasičnih vinira. Njihova najveća prednost je što ne zahtevaju prethodnu pripremu zuba.

Kada se izrađuju Keramičke Fasete?

Fasete su tanke obloge koje se mogu izraditi od kompozita i keramike, uključujući posebnu vrstu keramičkih faseta poznatih kao Luminiri. Ova inovativna rešenja omogućavaju vam da transformišete svoj osmeh bez potrebe za brušenjem prirodnih zuba.

Promena boje zuba

Keramičke fasete se koriste za promenu boje zuba kod intenzivnih prebojenosti, fluroze, depulpisanih zuba ili promene boje usled starenja ili velikih plombi.

Promena oblika i položaja zuba

Keramičke fasete se primenjuju kod rotiranih zuba, dijastema (razmaka između zuba), zuba sa pukotinama ili za rekonstrukciju zuba sa lošim položajem.

Funkcionalni razlozi

Keramičke fasete se eksperimentalno koriste za rešavanje problema kao što su otvoren zagrižaj ili gubitak kontakata između zuba.

Produženje kratkih ili polomljenih zuba

Skraćeni ili polomljeni zubi mogu biti rekonstruisani keramičkim fasetama.

Kako se održavaju Fasete?

Redovne kontrole i pravilna oralna higijena su ključni za dugotrajnost i očuvanje faseta. Preporučuje se redovno pranje zuba, upotreba meke četkice i interdentalnih četkica za čišćenje prostora između zuba. Takođe, redovne posete stomatologu za profesionalno čišćenje i uklanjanje naslaga doprinose održavanju vaših faseta u sjajnom stanju.

Razlike između Faseta, Bezmetalnih krunica i Metalnih krunica

Fasete, metalne i bezmetalne krunice su različite dentalne restauracije koje se koriste za poboljšanje izgleda i funkcionalnosti zuba.

Fasete su tanke ljuskice koje se postavljaju na prednju stranu zuba kako bi poboljšale estetiku.

Metalne krunice imaju metalnu osnovu prekrivenu keramikom, kombinujući čvrstoću metala s estetikom keramike.

Bezmetalne krunice, s druge strane, izrađene su od potpuno keramičkih materijala, pružajući estetski prihvatljiv rezultat bez metala.

Odabir između njih obično zavisi od individualnih potreba pacijenta, estetskih preferencija i funkcionalnih zahteva.

Fasete su idealan izbor za prelep osmeh sa zdravim prirodnim zubima.

Uz kombinaciju bezmetalnih krunica i mostova, postižemo izvanredne estetske rezultate za savršen osmeh!

Specijalna ponuda