Karijes je čest oralni problem koji može dovesti do neprijatnih simptoma poput bola i oštećenja zuba.

Osim što može uzrokovati nelagodnost i estetske probleme, nelečeni karijes može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput infekcija i gubitka zuba, što može uticati na vašu sposobnost žvakanja hrane i samopouzdanje u socijalnim interakcijama.

karijes featured image

Redovni stomatološki pregledi, pravilna oralna higijena i adekvatna ishrana mogu pomoći u prevenciji karijesa, dok rano otkrivanje i lečenje karijesa mogu sprečiti dalje komplikacije i očuvati vaš osmeh i zdravlje zuba.

U ovom članku istražićemo sve ključne aspekte karijesa, počevši od definicije i načina na koji se može primetiti, pa sve do uzroka, simptoma, lečenja i prevencije ove bolesti.

Posebno ćemo obratiti pažnju na specifične oblike karijesa poput cirkularnog karijesa i problema koji se mogu javiti kod dece. Takođe, detaljno ćemo analizirati posledice nelečenog karijesa kako bismo naglasili značaj pravovremenog i adekvatnog lečenja. U nastavku ćemo istražiti sve što treba da znate o ovoj važnoj temi i kako možete sačuvati zdravlje vaših zuba.

Šta je karijes?

Karijes je uobičajena oralna bolest koja se karakteriše razgradnjom zubne gleđi zbog delovanja bakterija. Ova bakterijska infekcija stvara kiseline koje napadaju zubnu gleđ, uzrokujući propadanje i formiranje šupljina na površini zuba. 

Kako primetiti karijes?

Karijes se može primetiti na nekoliko načina:

Uzroci karijesa

Karijes, jedna od najčešćih oralnih bolesti, uzrokuje propadanje zubne gleđi. Glavni uzroci uključuju nepravilnu oralnu higijenu, konzumiranje šećera i kiselih namirnica, nedostatak fluorida, genetsku predispoziciju, loše navike i stanja poput suvoće usta. Razumevanje ovih uzroka ključno je za sprečavanje karijesa i očuvanje oralnog zdravlja.

Simptomi karijesa

Simptomi koje izaziva karijes mogu varirati u zavisnosti od stadijuma bolesti i individualnih faktora. Prepoznavanje ovih simptoma ključno je za pravovremeno preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se sprečile dalje komplikacije. U nastavku, istražićemo različite znakove i simptome karijesa kako bismo bolje razumeli njihovu prirodu i važnost reagovanja na vreme.

Kako se leči karijes?

Lečenje karijesa je ključno za očuvanje oralnog zdravlja i sprečavanje daljih komplikacija. Postoje različite metode lečenja koje se primenjuju u zavisnosti od težine karijesa i opsega oštećenja zuba. U ovom delu, istražićemo različite korake u lečenju karijesa i kako se pravilno postupa kako bi se očuvala funkcija i estetika zuba.

  1. Uklanjanje oštećenog tkiva: Zahvaćeni deo zuba se uklanja kroz proces bušenja.
  2. Punjenje zuba: Šupljina u zubu se puni odgovarajućim materijalom (amalgam, kompozitne smole, keramika) radi obnavljanja njegove strukture.
  3. Postavljanje krunica: Ako je karijes značajno oštetio zubnu strukturu, može biti potrebno postavljanje krunice radi obnove forme i funkcije zuba.
  4. Endodontski tretman: U slučaju dubokog karijesa koji je doveo do infekcije pulpe, sprovodi se endodontski tretman kako bi se uklonila inficirana pulpa i zatvorili kanali korena zuba.
  5. Prevencija: Nakon lečenja, važno je primeniti preventivne mere kao što su redovni stomatološki pregledi, pravilna oralna higijena i kontrolisana ishrana kako bi se sprečio ponovni nastanak karijesa.

Prevencija karijesa

Prevencija karijesa je ključna za održavanje zdravih zuba i oralnog zdravlja uopšte. Postoje nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja karijesa.

Cirkularni karijes

Cirkularni karijes je specifičan oblik karijesa koji se javlja kao posledica nagrizanja zubne gleđi u obliku kruga ili ovala. Ovaj tip karijesa često nastaje na mestima gde se hrana zadržava duže vreme, poput površina zuba blizu desni ili na mestima gde se zubi dodiruju. Cirkularni karijes može biti simptom ozbiljnijih problema sa oralnim zdravljem i zahteva pažljiv tretman od strane stomatologa kako bi se sprečilo dalje napredovanje bolesti i očuvalo zdravlje zuba.

Karijes kod dece

Karijes kod dece je veoma čest oralni problem koji se javlja kada bakterije u ustima stvaraju kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Deca su posebno podložna karijesu zbog njihovih prehrambenih navika, nedovoljne oralne higijene i nedostatka iskustva u pravilnom održavanju oralnog zdravlja. Karijes kod dece može se manifestovati kao bele mrlje na površini zuba, promena boje zuba, osetljivost ili bol prilikom konzumiranja hrane i pića, kao i kao šupljine ili pukotine na zubima.

Prevencija karijesa kod dece uključuje redovno pranje zuba, ograničavanje unosa šećera, redovne stomatološke preglede i primenu zaštitnih mera poput upotrebe dentalnih sealanta. Izuzetno je važno što pre da se javite u našu stomatološku ordinaciju kako bismo što pre započeli lečenje karijesa kod dece.

Često postavljana pitanja

Da li je karijes prelazan?

Karijes nije zarazna bolest poput gripa ili prehlade. Međutim, bakterije koje uzrokuju karijes mogu se prenositi s osobe na osobu putem pljuvačke, naročito kada se dele pribor za jelo, četkice za zube ili poljupci.

Stoga, iako karijes nije direktno prenosiv, postoji mogućnost da bakterije koje uzrokuju karijes budu prenete s jedne osobe na drugu. To naglašava važnost održavanja dobre oralne higijene i izbegavanja deljenja higijenskih proizvoda kako bi se smanjio rizik od prenosa bakterija i razvoja karijesa.

Da li karijes može dovesti do komplikacija?

Da, karijes ukoliko se ne leči može dovesti do različitih komplikacija uključujući infekcije, bol, gubitak zuba, i probleme sa žvakanjem hrane.

Da li karijes može da se vrati?

Da, karijes se može vratiti ako se ne održava redovna oralna higijena i ako se ne prate preporuke stomatologa o preventivnim merama.

Da li se koristi anestezija pri uklanjanju karijesa?

Da. Anestezija za zube se koristi pri uklanjanju karijesa kako bi procedura bila bezbolna.

Specijalna ponuda

Saglasan sam da me Sky Dental Concept kontaktira preko Viber ili Whatsapp sa specijalnom ponudom