Anestezija za zub – Detaljno objašnjeno

U savremenoj stomatologiji, najveći fokus je na obezbeđivanju iskustva bez bola tokom procedura. Ovo se postiže upotrebom anestezije. Lokalni anestetici su sredstva koja povratno i privremeno blokiraju prenos nadražaja u perifernim nervima na mestu primene, što rezultira potpunim ublažavanjem bola u anesteziranom području.

stomatološka anestezija

Anestezija se primenjuje ili ispod kože ili sluzokože na mestu stomatološkog rada, obezbeđujući uklanjanje bola. Upotreba atraumatskih sterilnih igala za jednokratnu upotrebu umanjuje oštećenje tkiva, izazivajući samo trenutnu nelagodnost tokom injekcije.

Nakon primene, pacijenti mogu da se podvrgnu stomatološkim procedurama bezbolno i bezbedno.

Šta je anestezija za zub?

Anestezija za zube je medicinski postupak koji se koristi kako bi se lokalno omrtvilo područje oko zuba i desni kako bi se smanjila ili eliminisala bol tokom stomatoloških procedura. Ovaj postupak omogućava stomatologu da izvrši tretmane poput punjenja zuba, vađenja zuba, korekcije desni ili drugih dentalnih zahvata bez neprijatnosti ili bola za pacijenta.

Anestezija za zube obično se postiže primenom lokalnih anestetika. Lokalni anestetici su lekovi koji blokiraju provodljivost nervnih impulsa u određenom području, čime se privremeno omogućava bezbolna dentalna procedura. Ovi anestetici se obično primenjuju putem injekcije u tkivo oko zuba ili desni koja se tretira.

Postoje različite vrste lokalnih anestetika koje stomatolozi koriste, uključujući lidokain, artikain, prilokain i druge. Odabir anestetika zavisiće od specifične procedure i potreba pacijenta.

Anestezija za zube obično traje nekoliko sati, tokom kojih pacijent neće osećati bol ili nelagodnost u području koje je anestezirano. Nakon što anestezija prestane da deluje, osećaj u tom području se vraća.

Važno je napomenuti da je anestezija za zube obično siguran postupak kada se pravilno primenjuje od strane obučenih stomatologa. Međutim, kao i kod bilo koje medicinske procedure, postoje određeni faktori rizika i moguće nuspojave koje stomatolog mora uzeti u obzir prilikom primene anestezije.

Kada se koristi anestezija?

Kada se anestezija ne preporučuje?

Postoje neka medicinska stanja i situacije kada se primena anestezije ne preporučuje ili se mora posebno pažljivo proceniti. Evo nekoliko situacija:

Anestezija se generalno ne preporučuje za tretmane higijene zuba (uklanjanje kamenca, poliranje zuba, izbeljivanje, kiretaže dzepova..), popravke površinskih karijesa, ortodontske inteverncije…
Ovo su samo neki od scenarija u kojima se primena anestezije mora pažljivo proceniti ili čak izbegavati. Važno je da pacijenti obaveste svog zubara o svim medicinskim stanjima, alergijama i lekovima koje koriste kako bi se izbegle potencijalne komplikacije. Zubari će uzeti u obzir ove faktore prilikom planiranja i primene anestezije.

Da li stomatološka anestezija ima neželjene efekte?

Da, kao i kod bilo koje druge vrste anestezije, anestezija koju primenjujemo može imati nuspojave. Ove nuspojave obično su blage i prolazne, ali mogu uključivati:

Lokalna anestezija u stomatologiji je bezbedna metoda bez trajnih posledica za pacijenta. Može se koristiti bez obzira na godine ili zdravstveno stanje, osim kod alergija na anestetik. Trudnicama se savetuje da izbegavaju anesteziju u prvom tromesečju. Ljudi sa hipertireozom, dijabetesom i drugim autoimunim stanjima takođe mogu dobiti lokalnu anesteziju, pod uslovom da nisu alergični na određeni anestetik koji se koristi.
Važno je razgovarati sa zubarom o bilo kakvim zdravstvenim stanjima ili alergijama koje imate pre primene anestezije kako bi se smanjio rizik od nuspojava. Takođe je važno pridržavati se uputstava zubara nakon primene anestezije kako bi se smanjili rizici i ubrzao proces oporavka.

Tehnike anestezije

Totalna naspram lokalne stomatološke anestezije

Pacijenti danas traže vrhunsku uslugu i udobnost u stomatološkim procedurama zbog potencijala za bol, nelagodnost ili strah. Opšta anestezija tokom stomatološkog rada u bolničkim uslovima je opcija da se eliminiše svaka nelagodnost pacijenta. Indikacije za ovaj tretman uključuju malu decu koja ne sarađuju, pacijente sa anksioznošću, paničnim poremećajima, emocionalnim problemima, posebnim potrebama, neurološkim ili sistemskim poremećajima i složenim ili dugotrajnim tretmanima. Odluka za ovaj tretman zavisi pre svega od zdravlja i potreba pacijenta, kao i od složenosti planiranog stomatološkog rada. Anesteziološki tim procenjuje stanje pacijenta i u skladu sa tim primenjuje opštu anesteziju.

Česta pitanja

Koliko traje anestezija zuba?

Trajanje anestezije zavisi od faktora kao što su količina, koncentracija i vrsta anestetika, dodatak vazokonstriktora i stanje pacijenta.

Kako se daje lokalna anestezija?

Lokalni anestetik se ili ubrizgava ili primenjuje na područje gde će stomatolog raditi, kao što su desni, unutrašnji obrazi ili zahvaćeni zub. Nakon nanošenja, potrebno je samo nekoliko minuta da se izgubi osećaj na mestu ubrizgavanja ili aplikacije.

Da li je anestezija bezbedna?

Lokalna anestezija je potpuno bezbedna metoda za uklanjanje bolova u stomatološkoj praksi. Ne ostavlja trajne efekte na mestu injekcije ili u telu i može se primenjivati kontinuirano po potrebi. Zahvaljujući anesteziji, svi stomatološki zahvati mogu biti potpuno bezbolni, doprinoseći prevazilaženju straha od stomatologa, povećanju zadovoljstva pacijenata i olakšavanju ponovnih poseta, na kraju promovišući zdrave zube.

Specijalna ponuda

Saglasan sam da me Sky Dental Concept kontaktira preko Viber ili Whatsapp sa specijalnom ponudom