10 saveta za bolju oralnu negu

Uvođenjem ovih koraka vaše oralno zdravlje će biti obnovljeno kroz svega mesec dana.

Četkanje zuba i čišćenje koncem su osnovne stvari u dobroj stomatološkoj rutini. Međutim, postoje i druge stvari koje možete učiniti da biste pomogli u održavanju zdravih zuba i desni, što će biti od koristi za vaše opšte blagostanje.

1. PERITE ZUBE DVA PUTA DNEVNO PO DVA MINUTA

Održavanje vaših zuba čistim i zdravim počinje redovnim održavanjem. Četkanje po dva minuta dva puta dnevno, poznato kao pravilo 2k2, pomoći će da se plak zadrži. Pacijenti sa decom treba rano da uvedu ovaj koncept i pronađu načine da ga učine zabavnim. Možete da pustite pesmu dok se češljaju ili da koristite tajmer da biste saznali kada su prošla puna dva minuta. Da biste lakše očistili svaki zub, pokušajte da provedete 30 sekundi na svakom kvadrantu usta (gornja desna strana, gornja leva strana, donja desna strana, donja leva strana). Korišćenje pravih tehnika je važno kako biste osigurali da se zubi pravilno čiste i da ne oštetite meko tkivo oko njih. Malim kružnim pokretima nagnite glavu četkice prema desni. Obavezno očistite sve površine, kao i duž linije desni, kako na prednjoj tako i na zadnjoj strani zuba. Nekim pacijentima pomaže i električna četkica za zube.

2. JENOM DNEVNO ČISTITE ZUBE KONCEM

Preporučuje se čišćenje koncem svake večeri pre pranja zuba da biste uklonili sve što vaša četkica ne može da izbaci. Mnogi pacijenti priznaju da su preskočili ovaj korak, ali to je važan deo zdrave rutine. Ako samo perete zube i odlučite da ne morate da čistite konac, male čestice hrane i druge naslage koje vaša četkica za zube promaši mogu se na kraju razviti u karijes. Da biste to izbegli, obavezno odvojite dva minuta dnevno da dodate konac u svoju rutinu. Kada prvi put počnete da čistite koncem, to može izazvati povredu osetljivih desni. Ovo je prirodno i prestaće kada budete čistili konce nekoliko dana. Kada koristite konac, vodite računa da ga klizite gore-dole duž celog zuba. Nemojte zanemariti uske prostore, ovo je jedno od najvažnijih mesta za čišćenje koncem jer vaša četkica za zube ne može da dopre do ovih mesta.

3. ZAMENITE ČETIKICU ZA ZUBE ČIM PRIMETITE ZNAKOVE INOŠENOSTI

Kao opšte pravilo, menjanje na svakih 3 do 6 meseci trebalo bi da ga održava u formi za pravilno čišćenje zuba. Oštećene ili pohabane četkice za zube ne mogu pravilno očistiti površinu vaših zuba i mogu oštetiti desni. Često zamena četkice za zube takođe vam omogućava da je održavate čistom. Uvek dobro isperite četkicu za zube i čuvajte je tako da može da se osuši. Ne zaboravite da zamenite četkicu za zube ako ste bili bolesni kako biste sprečili da se bakterije ponovo unesu u vaša usta.

4. POSETITE STOMATOLOGA NA SVAKIH ŠEST MESECI

Vaš stomatolog će moći da spreči probleme pre nego što počnu, ili barem da ih uhvati rano, ako imate redovne preglede kod zubara. Redovne posete takođe omogućavaju da vaši zubi dobiju temeljno profesionalno čišćenje dva puta godišnje, uklanjajući sve nakupine plaka i kamenca, što pomaže da vaši zubi i desni budu zdravi.

Zakažite pregled u Sky Dental Concept

  • Pozovite nas na 063 456 7890
  • Pošaljite email na [email protected]
  • Ponedeljak - petak: 08:00 - 20:00 Subota - Nedelja : 10:00 - 16:00

5. ODRŽAVAJTE ZDRAVU ISHRANU

Izbegavanje zaslađene hrane (kao što su jela, sportski napici i slatkiši), kao i uključivanje hrane bogate kalcijumom, pomoći će u održavanju jakih i zdravih zuba. Kao sporednu korist, vaše telo će vam takođe biti zahvalno! Neke namirnice koje će vam pomoći da ojačate zube uključuju lisnato povrće, bademe, jogurt i sir. Razgovarajte sa svojim stomatologom za preporuke o hrani koja će vam pomoći da vaši zubi budu jaki u godinama koje dolaze.

6. KORISTITE SREDSTVA ZA ORALNU HIGIJENU

Četkanje zuba i čišćenje koncem su ključni za preventivno zdravlje zuba, ali možete pomoći da vaši zubi budu u vrhunskom stanju tako što ćete u svoju rutinu uključiti i dodatna pomagala. Primeri ovih proizvoda uključuju tečnost za ispiranje usta, oralne irigatore, interdentalne čistače i sredstva za čišćenje jezika. Ova pomagala mogu pomoći u održavanju dobrog oralnog zdravlja i trebalo bi da se koriste u kombinaciji sa (ne umesto) redovnim četkanjem i čišćenjem koncem.

7. ODRŽAVAJTE HIDRATIRANU CELOG DANA

Dovoljna hidratacija nije samo dobra za vaše opšte zdravlje, već i hidriranje pomaže u održavanju zdravog protoka pljuvačke. Pljuvačka pomaže u zdravlju zuba tako što pomera čestice hrane kroz usta, sprečavajući da većina njih ostane u vašim zubima gde bakterije mogu da rastu. Takođe pomaže da vam usta budu udobna i vlažna.

8. NE PUŠITE

Pušenje izaziva površne brige, kao što je bojenje zuba, kao i ozbiljne zdravstvene probleme kao što je bolest desni (parodontalna) koja može dovesti do gubitka zuba i raka usne šupljine, između ostalih problema. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje oralno i opšte zdravlje je da odmah prestanete da pušite.

9. RAZMOTRITE STOMATOLOŠKE PLOMBE

Zubni zaptivač ispunjava udubljenja i žlebove (pukotine) vaših kutnjaka i pretkutnjaka, pomažući da se vaši zubi zaštite od karijesa i plaka. Većina ljudi može imati koristi od zaptivača, ali deca i tinejdžeri su dobri kandidati jer često ne četkaju tako dobro kao odrasli, što dovodi do veće stope karijesa.

10. REDOVNO PREGLEDAJTE UNUTRAŠOST USTA KOD KUĆE

Dok su redovni pregledi kod vašeg stomatologa odlična preventivna mera, problemi se mogu razviti u mesecima između poseta. Da biste sprečili velike brige, trebalo bi da uradite brzo

ORDINACIJA

  • Pozovite nas na 063 456 7890
  • Pošaljite email na [email protected]
  • Ponedeljak - petak: 08:00 - 20:00 Subota - Nedelja : 10:00 - 16:00